Haftaya Risk İştahı Kapalı Başlıyoruz

  • Küresel piyasalarda en önemli gündem şüphesiz tarım dışı istihdam verisiydi. Verinin beklenti üzerinde gelmesi olumlu karşılansa da işsizliğin beklenti üzerinde olması Fed Başkanı Powell’ın istihdam piyasasındaki bozulmaya ilişkin yorumlarını doğrular nitelikteydi. Veri sonrasında global tahvil piyasalarında ve dolar endeksinde geri çekilme gözlemlendi. Ancak dolar endeksi geri çekilmesine rağmen 20 yılın zirvesine yakın şekilde konumlandı.
  • ABD endeksler tarım dışı istihdamın da etkisiyle teknoloji hisseleri öncülüğünde düşüşle haftayı kapattı. Böylelikle 3.haftayı da kayıpla kapatan ülke endekslerinde Nasdaq endeksi de ayı piyasasına girdi. 
  • Avrupa endeksleri gün boyu yükselişleri takip ettik kazanımlar tarım dışı istihdam sonrasında genişledi ve Dax endeksi öncülüğünde %3 seviyelerine kadar yükseldi. Bu yükselişte şirket değerlemelerine yönelik olarak cazip olarak nitelendirilmesinin de etkili olduğunu söyleyebiliriz. Ancak hafta sonu Gazprom’dan gelen süresiz enerji arzını durduracağına yönelik haber akışıyla Avrupa vadelilerinin de haftaya sert satışla başladığını da belirtmekte fayda görüyoruz.
  • Haftanın son işlem gününü satıcılı olarak kapatan Asya endekslerinin bu haftaya da taşındığını görmekteyiz. Sadece Çin endeksinde kısmi alıcılı bir seyir takip etmekeyiz. Bu pozitif ayrışmada sabah saatlerinde ülke hizmet PMI verisinin beklenti üzerinde yer alması olduğunu belirtmek isteriz. 
  • BİST100 endeksi haftayı da rekorla kapattı. Yükselişini 7. haftaya taşıyan endekste bankacılık hisselerinin olumlu katkısının yer aldı. Dolar bazlı grafiklere baktığımızda 177$ seviyesindeyiz. 175$ üzerinde kapanışlarımıza devam ettiğimiz sürece yükselişin devam edeceği görüşündeyiz.
  • ABD endekslerinin tatil olduğu günde, içeride enflasyon verisini takip edeceğiz. Saat 10:00’da açıklanacak tüketici enflasyonu ile ilgili piyasa beklentisi %2,0 seviyesinde. Bizim beklentimiz ise %1,7. Beklentimize paralel bir gerçekleşme yıllık enflasyonun %79,6’dan %80,6’ya yükselmesine neden olacak. Çarşamba açıklanacak Ağustos ayı nakit bazlı bütçe dengesi olacak. Veri ile ilgili bir piyasa beklentisi bulunmuyor ancak geçen senenin aynı ayında nakit bütçe dengesi 64,3 milyar TL fazla vermis, faiz dışı fazla 76,8 milyar TL olmuştu. Geçen sene Temmuz gelirlerinin bir kısmının Ağustos’a kayması nedeniyle görülen bu performansın bu seneki nakit bazlı bütçede önemli bir bozulma göstermesini bekliyoruz. Ayrıca dışarıda Almanya, Euro Bölgesi ve İngiltere’den PMI verileri takvimimizde yer alacak.
  • Haftalık bazda ise Perşembe günü gerçekleştirilecek AMB Guvernörler Kurulu toplantısında Banka’nın politika faizi ve mevduat faizinde 50 baz puanlık artış yapması bekleniyor. Diğer önemli verilerden Çarşamba açıklanacak Euro Bölgesi 2Q22 GSYH büyümesinin 3. tahmininin de %3,9 olması bekleniyor. Önceki çeyrekte büyüme %.5,4 olmuştu.
  • Bist100 endeksinde pozitif bir açılış beklentisindeyiz.