Jeopolitik Gelişmeler Fiyatlamaları Etkilemeye Devam Ediyor

  • Küresel piyasalarda odak noktası geçtiğimiz hafta ABD enflasyon verilerindeydi. Ülkede tüketici fiyat endeksi (TÜFE), martta aylık bazda %0,4, yıllık bazda ise %3,5 artışla piyasa beklentisinin üzerinde gerçekleşti. Enflasyonun yıllık bazda %3,4, aylık bazda ise %0,3 yükselmesi bekleniyordu. Çekirdek TÜFE ise üçüncü ayında da beklentileri aşarak %3,8 olarak açıklandı. ABD'de yıllık ÜFE ise %1,6'dan %2,1'e yükseldi. Beklenti üstü açıklanan istihdam verilerinden sonra enflasyonun da dirençli bir görünüm sergilemesi; Fed'in Mayıs toplantısında politika faizini sabit bırakacağına net bir şekilde bakılmasına ve ilk faiz indirimine gitme ihtimalinin Haziran ayı için %20 oranında şekillenmesine yol açtı. FOMC’nin bu yıl için 75 baz puanlık bir faiz indirimi öngörüsünde bulunmasına rağmen, Fed swap fiyatlamalarıyla politika faizindeki bu yılki indirim beklentisi 60 baz puan oldu. Haftanın bir diğer önemli gelişmesine bakacak olursak, Avrupa Merkez Bankası üç temel faizde beklentiler dahilinde herhangi bir değişikliğe gitmedi. Karardan sonra Başkan Christine Lagarde, faiz oranlarını düşürme kararı almak için enflasyonun bütün unsurlarının %2'ye inmesini beklemeyeceklerini söyledi. Öte yandan, gelen FOMC üyelerinin açıklamalarına baktığımızda, enflasyonun %2'nin üzerinde seyretmesi ve istihdam piyasasının güçlü olması nedeniyle Fed'in mevcut durumda faiz indirimlerini düşünmemesi gerektiği üzerinde vurgu yapılıyor.
  • ABD endeksleri, haftanın son işlem gününü düşüşle tamamladı. Öte yandan, ülkede son açıklanan finansal raporlara göre, JPMorgan Chase'in net karı ilk çeyrekte %9 artarken, bununla birlikte, Citigroup ve Wells Fargo'nun net karı sırasıyla %27 ve %7 azaldı. JPMorgan Chase'in hisseleri, güçlü finansal sonuçlara rağmen net faiz gelirinin beklentileri karşılamaması nedeniyle %6,47 değer kaybetti. Citigroup'un hisseleri %1,7 ve Wells Fargo'nun hisseleri de %0,39 oranında düştü. ABD vadelileri ise pozitif tarafta işlemlerine devam ediyor.
  • Avrupa borsaları, haftanın son işlem gününü karışık seyirle tamamladı.
  • Asya Pasifik Bölgesi'nde endeksler işlem gününü karışık seyirle tamamladı. Bölge endeksleri gün içi işlemlerinde ise negatif tarafta işlemlerine devam ediyor.
  • BIST 100 endeksi, önceki kapanışa göre %0,59 değer kazanımıyla 9.814.19 puan seviyesinden günlük kapanış sağlarken toplam işlem hacmi 44,41 milyar TL oldu. Önceki kapanışa göre mali endeks %1,00, sanayi endeksi %1,22, hizmetler endeksi %0,28 ve teknoloji endeksi %0,19 değer kazandı. Bankacılık endeksi %1,45, holding endeksi %0,66 değer kazandı. Öte yandan, endekste 9.800 seviyesi üzerinde kalıcılık sağlaması halinde 9.900, 9.950 ve 10.000 dirençlerine doğru yükseliş takip edebilir. Olası geri çekilmelerde ise 9.750, 9.700 ve 9.500 destek seviyeleri izlenebilir.
  • Ayrıca, Orta Doğu'da tırmanan jeopolitik gerilimler ve ABD bankacılık sektörünün önderliğinde başlayan finansal sonuçlarının beklentileri de karşılayamaması, pay senedi piyasalarının Cuma günü kapanışlarında karma bir görünüm sergilemesine neden oldu. Bu hafta özelinde ise; G-20 ülkelerinin merkez bankası başkanlarının görüşmeleri, yaşanan jeopolitik gelişmeler ve ABD tarafından gelecek olan büyük banka bilançoları gündemde yerini alacak.
  • Bugün, Euro Bölgesi sanayi üretimi ile ABD tarafından perakende satışları takip ederken, lokal tarafta ise işsizlik oranını ve bütçe dengesini izliyor olacağız.
  • BİST100 endeksinin yeni işlem gününe yatay bir başlangıç yapmasını bekliyoruz.

 


İlgili Etiketler