Kritik Kararlar İyimserliği Artırdı

 

  • Geçtiğimiz haftada Fed ve ardından AMB’den 25’er baz puan faiz artışını takip ettik ancak ileriye yönelik değerlendirme yapmamaları piyasaları pozitif etkiledi. Japonya Merkez Bankası (BOJ) getiri eğrisi kontrolünde esnemeye gideceğini açıklaması ise volatiliteyi artırdı.  Bu karar öncesinde ABD 10 yıllık tahvil faizi %3'e yakın yükselişe geçerek kritik direnç % 3,90 seviyesini geçti. Öte yandan enflasyondaki düşüş eğilimi de risk iştahındaki artışta etkili oldu.
  • ABD endeksleri Nasdaq önderliğindeki %1,90’lık yükselişle seansı sonlandırdı. ABD vadelileri ise %0,30’a varan satıcılı konumda.
  • Avrupa endeksleri sınırlı pozitif diyebileceğimiz bir kapanış gerçekleştirdi. İtalya endeksler içerisinde negatif ayrışan taraftaydı. Geçtiğimiz haftada Almanya’da büyüme verisinde büyüme kaydedilmedi ancak resesyondan çıktı diyebiliriz ve enflasyondaki düşüşle beraber olumlu bir etki görüldü.
  • Asya endeksleri %1,5 civarı artıda işlem görüyor. Günün makroekonomik verilerinde ise Japonya’da haziran ayına ilişkin sanayi üretimi -%2,2’den %2’ye yükselirken perakende satışlar ise %5,8’den %5,9’a çıktı. Çin imalat PMI verisi temmuzda 49,0’dan 49,3’e gelmesine rağmen 50 olan kritik eşiğin altında kaldı.
  • BIST100 Endeksi Cuma gününü 211.17 (% 3.08) puanlık yükseliş ile 7.067 seviyesinden ve 167.626 milyon TL işlem hacmiyle kapattı. Borsa İstanbul’da yüksek hacimli ralli devam ediyor. Genele yaygın çıkışla birlikte bazı holding ve banka hisseleri ön plana çıkarken döviz kurlarında yükseliş eğilimi devam ediyor.
  • Haftanın özelinde ABD’den tarım dışı istihdam verisi gündemde olacak. Küresel PMI, Euro Bölgesi enflasyon ve büyüme tahminleri, İngiltere’den faiz kararını takip edeceğiz. İçeride ise enflasyon verisi önemli olacak.
  • BİST100 endeksinde pozitif bir açılış bekliyoruz.

 


İlgili Etiketler