Küresel Endekslerde Fed Öncesi Toparlanma Çabası Devam Ediyor

 

  • Küresel piyasalar geçtiğimiz hafta ABD Tüketici Fiyat Endeksi ve Üretici Fiyat Endeksi verilerine yoğunlaşmıştı. Bu verilerin beklentilerin üzerinde gelmesi sonucunda Fed’in faiz indirimine ilişkin beklentiler piyasalar tarafından sınırlandı. Öte yandan, haftanın son işlem gününde; New York Empire State imalat endeksi, Mart ayında beklentilerin ötesinde bir düşüşle -20,9 olarak kaydedilirken, öngörülen -7 seviyesinden oldukça aşağıda gerçekleşti. Şubat ayında piyasa beklentilerinin üzerinde bir önceki aya göre %0,1 arttı. Beklenti değişim olmayacağı yönündeydi. Kapasite kullanım oranı ise%78,5 olan beklentilerin altında %78,3 olarak gerçekleşti. Michigan Üniversitesince ölçülen tüketici güven endeksi, Mart ayında 76,5 ile 77,1’lik piyasa beklentisinin altına düştü. Tüketicilerin kısa vadeli enflasyon beklentisi, Mart'ta aylık bazda değişim göstermeyerek %3 olurken, uzun vadeli enflasyon beklentisi de üst üste dördüncü ayda %2,9 seviyesinde sabit kaldı. Bu hafta ise tüm gözler Çarşamba günü yapılacak olan Fed toplantısına çevrilmiş durumda. Hatırlatmak gerekirse; Fed Başkanı Powell, yetkilillerin Bankanın %2’lik hedefine doğru sürdürülebilir bir şekilde ilerlediğine dair daha fazla güven kazandıklarını söylerken, gevşemeye başlamadan önce ise enflasyonun gerilediğine dair daha fazla kanıt görmek istediklerini de sözlerine eklemişti. Bunun yanı sıra, karar sonrası Powell’ın yapacağı sözlü açıklamalar ve Fed'in ekonomik projeksiyonları ve politika faizine ilişkin üyelerin beklentilerini içeren "dot plot" grafiği de bu haftaki gündemimizde olacak.
  • ABD endeksleri haftanın son işlem gününü düşüşle tamamladı. Öte yandan teknoloji hisselerindeki düşüş ön plana çıkarken, Amazon ve Microsoft'un hisseleri %2'nin üzerinde değer kaybetti. ABD vadelileri ise pozitif tarafta işlemlerine devam ediyor.
  • Avrupa borsaları Cuma gününü karışık seyirle tamamladı.  
  • Asya Pasifik Bölgesi'nde endeksler günü düşüşle tamamladı. Bölge endeksleri gün içi işlemlerinde ise pozitif tarafta işlemlerine devam ediyor. Çin’de perakende satışlar %5,6’lık piyasa beklentisinin altında %5,5 olarak açıklanırken, sanayi üretimi ise %5,3’lük beklentinin üzerinde %7 arttı. Ülkedeki işsizlik oranı Şubat ayında %5,3 açıklandı. Öte yandan, yarınki BoJ toplantısı, son yılların en önemli toplantısı olarak görülüyor. Zira ülkede Banka sekiz yıldır devam eden negatif faiz oranlarını sürdürme kararı alıp almayacağına karar verecek.
  • BIST 100 endeksi, önceki kapanışa göre %0,62 değer kaybıyla 8.828.70 puan seviyesinden günlük kapanış sağlarken toplam işlem hacmi 76,83 milyar TL oldu. Önceki kapanışa göre mali endeks %0,94, sanayi endeksi %0,78, teknoloji endeksi %0,31 ve hizmetler endeksi %0,06 değer kaybetti. Öte yandan, endekste 8.850 üzerindeki geçişlerde 8.880, 8.920 ve 8.980 dirençlerine doğru yükseliş takip edebilir. Olası geri çekilmelerde ise 8.735, 8.700 ve 8.650 destek seviyeleri izlenebilir.
  • Bugün, Euro Bölgesi enflasyon verisi ile ticaret dengesini takip ediyor olacağız. Öte yandan, yurt içi piyasalarda ise gözler Perşembe günü TCMB tarafından açıklanacak olan faiz kararına çevrilcek. TCMB, önceki toplantısında politika faizini %45 seviyesinde sabit bırakarak beklentilere paralel bir tutum sergilemişti. TCMB toplantı metninde ise politika faizinin mevcut seviyesinin aylık enflasyonun ana eğiliminde belirgin ve kalıcı bir düşüş sağlanana ve enflasyon beklentileri öngörülen tahmin aralığına yakınsayana kadar sürdürüleceğini değerlendirdiğini belirtmişti. Piyasa beklentisi ise Banka’nın gerçekleştireceği Mart ayı toplantısında politika faiz oranında herhangi bir değişikliğe gitmeyeceği yönünde şekilleniyor.
  • BİST100 endeksinin yeni işlem gününe yatay bir başlangıç yapmasını bekliyoruz.

 


İlgili Etiketler