Piyasalar Yön Arayışı Devam Ediyor

  • Küresel piyasalarda, güçlü gelen perakende satışlar, istihdam ve enflasyon verilerinden sonra Fed'in faiz indirimi beklentilerinde bir azalma gözlemlenmişti. Dün, Bej Kitap raporu ve FOMC üyelerinin sözlü yönlendirmeleri izlendi. Fed'in Nisan ayına ilişkin raporunda, genel ekonomik faaliyetin hafif bir artış gösterdiği ancak tüketici harcamalarının neredeyse hiç artmadığı belirtildi; bu duruma baktığımızda tüketicilerin yüksek fiyat duyarlılığından kaynaklanan ihtiyari harcamalardaki zayıflığı bize yansıtırken, FOMC tarafından gelen mesajlar da ise faiz oranlarının düşürülmesinden önce enflasyonun sürdürülebilir şekilde %2'lik hedefe doğru ilerlemesi gerektiği vurgulayarak belirsizlikleri gidermenin önemini vurgulandı. Fed Başkanı Powell ise ülkede açıklanan enflasyon verileri sonrasında faiz indirimi için öngörülenden daha uzun süre beklenebileceğini sinyalini piyasalara vermişti. Baktığımızda; global borsalar özelinde, ertelenen faiz indirimi beklentileri, belirsizliklerin devam ettiği jeopolitik riskler ve FOMC üyelerinden gelen sert yorumlar, risk iştahında baskı oluşturmaya devam ediyor.
  • ABD endeksleri, haftanın üçüncü işlem gününü düşüşle tamamladı. Öte yandan, US Bancorp'un finansal sonuçlarını açıklamasının ardından hisseleri yaklaşık %4 oranında artarken, Hollandalı ASML Holding'in hisseleri %7 değer kaybetti. Çip şirketlerinden ARM'ın hisseleri %12 düşerken, Nvidia'nın hisseleri %4 değer kaybetti. ABD vadelileri ise yataya yakın pozitif tarafta işlemlerine devam ediyor.
  • Avrupa borsaları, işlem gününü yükselişle tamamladı.
  • Asya Pasifik Bölgesi'nde endeksler işlem gününü karışık seyirle tamamladı. Bölge endeksleri ABD Hazine Bakanı Janet Yellen ile Japonya ve Güney Kore maliye bakanları ile ortak bir açıklama yaparak yen ve won’daki değer kayıpları konusunda “ciddi endişelere” vurgu yapmasının ardından pozitif tarafta işlemlerine devam ediyor.
  • BIST 100 endeksi, önceki kapanışa göre %0,18 değer kaybıyla 9.530.47 puan seviyesinden günlük kapanış sağlarken toplam işlem hacmi 98,65 milyar TL oldu. Önceki kapanışa göre sanayi endeksi %0,26, teknoloji endeksi %0,40 değer kaybederken, hizmetler endeksi %0,01, mali endeks %0,21 değer kazandı. Sektör endeksleri arasında en çok kazandıran %2,32 ile iletişim, en çok kaybettiren %3,15 ile madencilik oldu. Öte yandan, endekste 9.540 seviyesinin üzerinde kalıcılık sağlanması halinde 9.600, 9.650, 9.720 dirençlerine doğru yükseliş takip edebilir. Olası geri çekilmelerde ise 9.450, 9.360 ve 9.280 destek seviyeleri izlenebilir.
  • Bugün ABD'de işsizlik haklarından yararlanma başvuruları, Philadelphia Fed imalat endeksi ve mevcut ev satışları verileriyle birlikte küresel merkez bankası yetkililerinin IMF-Dünya Bankası toplantıları kapsamındaki konuşmaları ile FOMC üyelerinin açıklamaları takip ederken, lokal tarafta Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek'in IMF-Dünya Bankası toplantılarındaki paneldeki konuşmasını izleyeceğiz.
  • BİST100 endeksinin yeni işlem gününe alıcılı bir başlangıç yapmasını bekliyoruz.

 


İlgili Etiketler