Powell Sonrası Piyasalar Ayrışıyor

 

  • Küresel piyasalarda dün ADP özel sektör istihdamı, ABD ISM hizmet endeksi ve Fed Başkanı Powell’ın konuşmasını takip ettik. ADP özel sektör istihdamı Mart ayında 184 bin artışla 148 binlik piyasa beklentisinin üzerinde açıklandı. Şubat'ta 140 bin olarak açıklanan veri de 155 bine revize edilirken, veri Temmuz 2023’ten bu yana en fazla istidam yükselişine işaret etti. ABD ISM hizmet endeksi ise 52,8’lik piyasa beklentisinin altında, 52,6'dan 51,4 seviyesine geriledi. Hatırlamak gerekirse en son aldığımız ISM imalat endeksi 16 aylık daralmanın ardından ilk defa 50 olan eşik seviyesinin üzerine yükselerek 50,3 olarak açıklanmıştı. Veri sonrası faiz indirimi politikasının daha sonra başlayacağı izlenimi risk iştahında azalmaya neden olmuştu. Bunun yanı sıra, ISM Hizmet endeksinin bir miktar düşmesi ve bir önceki aya göre gerilemesi risk iştahını artırdı ve Fed'in Haziran ayındaki toplantısında %57'lik olasılıkla 25 baz puanlık faiz indirimi öngörülüyor. Öte yandan, Fed Başkanı Powell ekonominin beklenildiği şekilde ilerlemesiyle bu yıl faiz indiriminin muhtemel olduğunu, ancak enflasyonda güvenin artmasını bekleyene kadar faiz indirimi yapmayacaklarını açıkladı. ABD ekonomisindeki canlılık sürüyor ve piyasalar, gelen verilere göre yönlerini belirlemeye çalışıyor. Bu bağlamda baktığımızda yarın gelecek olan ABD istihdam veri setinin risk iştahı yönünde yön tayin edebileceğini ve hareketliliği artırabileceğini düşünüyoruz. Tarım dışı istihdam verisinin Şubat’ta 275 bin kişi olan artışının Mart ayında198 bin kişi olarak açıklanması bekleniyor. İşsizlik oranının %3.9'da sabit kalması beklenirken ücret enflasyonunun en önemli göstergesi olan ortalama saatlik ücretlerde yıllık artış beklentisi %4.3’ten %4.1'e gerilemesi yönünde.
  • ABD endeksleri, haftanın üçüncü işlem gününü karışık seyirle tamamladı. Öte yandan, ABD merkezli yarı iletken üreticisi Intel'in hisseleri, yarı iletken imalatındaki artan işletme zararı ve satışlardaki düşüş haberleri sonrasında %8'in üzerinde değer kaybetti. ABD vadelileri ise yataya yakın pozitif tarafta işlemlerine devam ediyor.
  • Avrupa borsaları, haftanın üçüncü işlem gününü yükselişle tamamladı. Öte yandan, Euro Bölgesi'nde Şubat'ta %2,6 olan yıllık enflasyon, Mart'ta %2,4 seviyesinde tespit edildi. TÜFE, Mart'ta aylık bazda %0,8 artış gösterdi. Piyasa beklentileri, Mart ayında Euro Bölgesi'nde yıllık enflasyonun %2,5 olması yönündeydi. Euro Bölgesi'nde çekirdek enflasyon ise Mart'ta yıllık %2,9, aylık %1,1 seviyesinde ölçüldü. Enflasyonun beklenenden daha fazla yavaşlaması ise ECB’nin faiz oranlarını düşürme ihtimalini güçlendirdi.
  • Asya Pasifik Bölgesi'nde endeksler işlem gününü düşüşle tamamladı.
  • Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından açıklanan Mart ayı enflasyon rakamlarına göre; Tüketici Fiyat Endeksi beklentilerin altında kalarak %3,16 oranında artış gösterirken, senelik bazda ise %67,07'den %68,50'ye yükseldi. Yurt İçi Üretici Fiyat Endeksi'ndeki artış oranı ise %3,29 olurken, bu verinin senelik gerçekleşmesi de %47,29'dan %51,47'ye yükseliş gösterdi.
  • BIST 100 endeksi, önceki kapanışa göre %1,05 değer kaybıyla 8.945.80 puan seviyesinden günlük kapanış sağlarken toplam işlem hacmi 87,91 milyar TL oldu. Önceki kapanışa göre mali endeks %1,62, sanayi endeksi %1,92, teknoloji endeksi %0,38 değer kaybederken, hizmetler endeksi %0,32 değer kazandı. Sektör endeksleri arasında en çok kazandıran %2,97 ile spor, en çok kaybettiren %4,41 ile kimya petrol plastik oldu. Öte yandan, endekste 8.966 seviyesinin üzerinde kalıcılık sağlanması halinde 9.022, 9.080 ve 9.150 dirençlerine doğru yükseliş takip edebilir. Olası geri çekilmelerde ise 8.900, 8.840 ve 8.790 destek seviyeleri izlenebilir.
  • Bugün, Avrupa PMI verileri, Euro Bölgesi ECB tutanakları ile ABD tarafından işsizlik maaşı başvurularını takip ediyor olacağız. Öte yandan, Çin’de piyasalar tatil nedeniyle işlemlerine kapalı olacak.
  • BİST100 endeksinin yeni işlem gününe hafif alıcılı bir başlangıç yapmasını bekliyoruz.

 


İlgili Etiketler