Yurt İçinde Gözler Cari Dengesi Verisinde

  • Küresel piyasalarda Orta Doğu’daki endişeler global borsa özelinde baskı olmaya devam ederken, dün Fed Başkanı Powell ve ECB Başkanı Lagarde’ın açıklamaları ön plandaydı. Fed Başkanı Jerome Powell’ın Kanada Ekonomisi Washington Forumu etkinliğinde yaptığı konuşmada, ABD ekonomisinin geçen yılki performansının güçlü olduğunu vurgulayarak, geçen yıl %3'ün üzerinde bir büyüme elde ettiklerini belirtti. Ancak, bu yıl enflasyon hedeflerine dönüşte beklenen ilerlemenin sağlanamadığını, para politikasını gevşetmeden önce enflasyonun sürdürülebilir şekilde %2'ye doğru ilerleyeceğine dair daha fazla güvene ihtiyaç duyduklarını ve bu güvenin sağlanmasının uzun sürebileceğini dile getirdi. Öte yandan, Fed'in Mayıs toplantısında politika faizini sabit tutması kesin gibi görünürken, Haziran ayında ilk faiz indirimine yönelik olasılık %20'ye düştü. Temmuz ayında başlama olasılığı %29, Eylül'de ise %45'e yükseldi. ECB Başkanı Lagarde ise IMF ve Dünya Bankası Bahar Toplantıları sırasında yaptığı bir röportajda, daha ılımlı bir sıkı para politikasına geçtiklerini vurguladı. Lagarde, dezenflasyon sürecinin devam ettiğini ancak beklenen bir şok olmadığı sürece daha yumuşak bir sıkı para politikasının izleneceğini ifade ederek, faiz indirimlerine başlayacaklarının mesajını verdi. Fed'in faiz indirimi için daha fazla zamana ihtiyaç olduğunu belirtmesi risk iştahındaki baskıyı sürdürürken, ECB'nin daha ılımlı bir tutum sergilediğini söyleyebiliriz. Ayrıca makroekonomik veri tarafına baktığımızda dün ABD tarafından sanayi üretimi ve yeni konut başlangıçlarını takip ettik. Ülkede, sanayi üretimi Mart'ta beklentilere paralel bir şekilde %0,4 arttı. İmalat sanayi üretimi %0,5 artarken, beklenti %0,2 olması yönündeydi. Kapasite kullanımı ise 0,2 puan artışla %78,4'e yükseldi. Yeni konut başlangıcı sayısı önceki aya göre %14,7 azalarak 1 milyon 321 bine geriledi ve son 7 ayın en düşük seviyesine ulaştı. Piyasa beklentileri ise bu rakamın 1 milyon 485 bin olmasını öngörüyordu. Şubat ayında ise yeni konut başlangıçları %12,7 artmıştı. Yıllık bazda ise mart ayında konut başlangıçları %4,3 düşüş kaydetti.
  • ABD endeksleri, haftanın ikinci işlem gününü karışık seyirle tamamladı. Öte yandan, bilançosu yayımlanan Morgan Stanley'nin hisseleri %2,5, United Health'in ise %5 değer kazanırken, Bank of America'nın hisseleri %3,5 ve Johnson & Johnson'ın hisseleri %2 değer kaybetti. ABD vadelileri ise yataya yakın yönsüz seyirde işlemlerine devam ediyor.
  • Avrupa borsaları, işlem gününü düşüşle tamamladı. ECB Başkanı Christine Lagarde, IMF ve Dünya Bankası Bahar Toplantıları sırasında yaptığı bir röportajda, daha ılımlı bir sıkı para politikasına geçtiklerini vurguladı. Lagarde, dezenflasyon sürecinin devam ettiğini ancak beklenen bir şok olmadığı sürece daha yumuşak bir sıkı para politikasının izleneceğini ifade etti.
  • Asya Pasifik Bölgesi'nde endeksler işlem gününü düşüşle tamamladı. Bölge endeksleri gün içi işlemlerinde ise negatif tarafta işlemlerine devam ediyor.
  • BIST 100 endeksi, önceki kapanışa göre %1,36 değer kaybıyla 9.548.09 puan seviyesinden günlük kapanış sağlarken toplam işlem hacmi 101,48 milyar TL oldu. Önceki kapanışa göre mali endeks %2,45, sanayi endeksi %1,01, hizmetler endeksi %0,94, teknoloji endeksi %1,93 değer kaybetti. Sektör endeksleri arasında en çok kazandıran %4,04 ile spor, en çok kaybettiren ise bankacılık oldu. Öte yandan, endekste 9.510 seviyesi üzerinde kalıcılık sağlanması halinde 9.600, 9.650 ve 9.720 dirençlerine doğru yükseliş takip edebilir. Olası geri çekilmelerde ise 9.450, 9.400 ve 9.350 destek seviyeleri izlenebilir.
  • Bugün Euro Bölgesi Mart ayı nihai tüketici enflasyonu, BoE Başkanı Bailey ile ECB Başkanı Lagarde’ın konuşmaları ve ABD ekonomik görünümüne ilişki tespitlerin yer aldığı Bej Kitap raporunu takip ediyor olacağız. Lokal tarafta ise Şubat ayı ödemeler dengesi verisini izliyor olacağız.
  • BİST100 endeksinin yeni işlem gününe yatay bir başlangıç yapmasını bekliyoruz.

 


İlgili Etiketler