İçeride Moody’s Değerlendirmesi Dışarıda ECB Faiz Kararı Takibimizde…

  • Salı 11:00’de Hazine ve Maliye Bakanlığı tarafından açıklanacak merkezi yönetim bütçesi ile ilgili bir piyasa beklentisi bulunmuyor. Ancak geçen sene Haziran’da 219 milyar TL açık veren merkezi yönetim bütçesinde faiz dışı açık 182.3 milyar TL olmuştu. Hatırlatmak gerekirse nakit bazlı bütçe dengesi de geçen senenin aynı ayındaki 206.4 milyar TL’ye karşılık bu yıl Haziran’da 430.9 milyar TL açık vermişti. Ekonomik yavaşlamanın yansıması olarak vergi gelirlerinde görebileceğimiz yavaşlama bütçe dengesini Haziran’da ve yılın ikinci yarısında olumsuz etkileyecektir.
  • Çarşamba 10:00’da açıklanacak Haziran ayı konut satışları ile ilgili de bir piyasa beklentisi bulunmuyor ancak Mayıs’ta konut satışları üst üste ikinci kez daralarak %2.4 düşüşle 110,588 olmuş, yüksek faiz oranları nedeniyle ipotekli satışlar önceki yıla göre %63.9 gerilemişti.
  • Haftanın gündemi Cuma gece yarısına doğru açıklanması beklenen Moody’s değerlendirme sonucu olacak. Ağustos 2022’de gerçekleşen değerlendirmesinde Moody’s Türkiye'nin kredi notunu 'B2'den 'B3'e indirmiş, görünümü ise Ocak 2024’te "durağan"dan "pozitif"e revize etmişti. Moodys’in bu değerlendirmede Türkiye’nin kredi notunu bir kademe artırarak B3’ten B2’ye çıkarmasını bekliyoruz. Beklentimize paralel bir gerçekleşme Moodys’in Türkiye’yi yatırım yapılabilir notun 5 kademe altında getirmesine neden olacak. Hatırlatmak gerekirse Fitch ve S&P son not artışları sonrası Türkiye’yi yatırım yapılabilir seviyenin 4 kademe altında notlandırmıştı. Moodys’in görünümü “pozitif” tutarak önümüzdeki dönemde yeni not artışları için kapıyı açık bırakmasını bekliyoruz.
  • Bu hafta piyasaların odağı Perşembe 15:15’te açıklanacak Avrupa Merkez Bankası kararında olacak. AMB’nin bu toplantıda yeni bir faiz indirimi gerçekleştirmesi beklenmiyor ancak açıklamalara bağlı olarak hisse senedi piyasası, tahvil faizleri ve özellikle 1.09’un üzerine çıkan EURUSD’nin yönü belli olacak. AMB’nin önümüzdeki dönemde de kararlarını veri bağımlı olarak almasını beklerken Başkan Lagarde’ın 15:45’te gerçekleşecek basın toplantısında faiz indirimlerinin olası seyri ile ilgili vereceği sinyaller piyasada karşılık bulacaktır.
  • Haftanın veri gündeminde İngiltere enflasyonu, ABD sanayi üretimi, perakende satışlar verileri ile İngiltere perakende satışlar bulunuyor. Çarşamba 9:00’da açıklanacak İngiltere ÜFE verisi ile ilgili bir piyasa beklentisi bulunmazken TÜFE enflasyonunun Haziran’da %2.0’de, çekirdek TÜFE enflasyonunun ise %3.5’te sabit kalması bekleniyor. Salı 15:30’da açıklanacak ABD Haziran ayı perakende satışların aylık bazda %0.1 büyümeden yataya dönmesi, otomobil hariç satışlarda değişimin %-0.1’den %0.1’e yükselmesi bekleniyor. Çarşamba 16:15’te açıklanacak ABD Haziran sanayi üretiminin ise aylık bazda %0.3 büyümesi bekleniyor. Beklentilere paralel bir gerçekleşme üretimin önceki ayda kaydedilen %0.7 büyümeye nazaran önemli bir yavaşlama gösterdiğine işaret edecek. Y/Y değişimle ilgili bir beklenti bulunmuyor ancak Mayıs’ta üretim önceki seneye göre %0.1 büyümüştü. ABD verileri ekonominin halen kontrollü bir yavaşlama içinde olduğunu gösteriyor. Cuma 9:00’da açıklanacak İngiltere perakende satışların Haziran’da önceki aya göre %2.9 büyümeden %0.4 daralmaya dönmesi beklenirken yakıt hariç perakende satışların %2.9’dan %-0.5’e gerilemesi, yıldan yıla satış büyümesinin %1.3’ten %0.2’ye gerilemesi bekleniyor. Zayıf verilerin artması İngiltere’nin de faiz indirimlerine başlaması olasılığını artırıyor.

 


İlgili Etiketler