Piyasalar Yoğun Bir Haftaya Başlıyor

  • Bu hafta yurt içi piyasalarda ne bekliyoruz?
  • Bu hafta yurt içi veri akışının oldukça yoğun olduğu bir hafta olacak. 
  • Pazartesi günü saat 10:00'da açıklanacak işsizlik verileri ile ilgili bir beklenti bulunmuyor ancak Mayıs ayında mevsimsellikten arındırılmış işsizlik oranı %8.5’ten %8.4’e, atıl işsizlik oranı %27.2'den %25.2 ye gerilemişti. İkinci çeyrekte özellikle seçim sonrası dönemde talep koşullarının canlı seyretmesiyle işsizlik oranında görülen düşüşün Haziran ve sonraki aylarda yerini artışa bırakmasını bekliyoruz. Sıkı para politikasının gecikmeli etkileri ve öne çekilen talep nedeniyle yurtiçi talepte 3. çeyrek sonuna doğru görülebilecek daralma işsizlik oranında artışa neden olacaktır. Aynı gün açıklanacak perakende satışlarla ilgili de bir piyasa beklentisi bulunmuyor. Ancak iç talebin yavaşlamaya başlaması perakende satışlarda yıldan yıla artış oranlarında yavaşlama görmemize neden oluyor. En son açıklanan Mayıs verilerine göre Ağustos 2022’den bu yana çift haneli oranlarda büyüyen perakende ticaret takvim etkisinden arındırılmış bazda geçtiğimiz senenin aynı ayına göre %5.8 büyüme göstermişti. 
  • Salı günü 10:00 ‘da açıklanacak ödemeler dengesinin Haziran’da 240 milyon dolar fazla vermesi bekleniyor. Beklentilere paralel bir gerçekleşme 12 aylık toplam cari açığı Mayıs ayındaki 25.2 milyar dolar seviyesinden 25.7 milyar dolar seviyesine yükselmesini sağlayacak. Haziran’da küçük bir bozulma görülse de Ticaret Bakanlığı'nın yayınladığı öncü dış ticaret verileri Temmuz itibariyle cari açıkta hızlı düşüşün devam edeceğini gösteriyor. Bu doğrultuda yıl sonunda cari açığın 20 milyar doların altı bir seviyeye ulaşmasını bekliyoruz. 
  • Perşembe günü Hazine ve Maliye Bakanlığı merkezi yönetim bütçe dengesi açıklayacak. Geçtiğimiz yılın Temmuz ayında merkezi yönetim bütçesi 48.6 milyar TL fazla vermiş, faiz dışı fazla ise 86.3 milyar TL olmuştu. Ancak bu yıl bütçe harcamalarının yüksek seyri ve yavaşlamakta olan ekonomik aktivitenin KDV ve ÖTV gibi tüketim bazlı vergi gelirlerine olumsuz yansıması nedeniyle bütçe dengesinin geçen seneye göre önemli bir bozulma gösterdiğine şahit olabiliriz. Geçtiğimiz hafta açıklanan nakit bazlı bütçe dengesi Temmuz ayında 136.5 milyar TL açık verdi. Geçen senenin Temmuz ayında nakit bazlı bütçe 19.2 milyar TL fazla vermişti. 
  • Cuma günü açıklanacak piyasa katılımcıları anketi piyasanın orta vadeli enflasyon beklentilerinin seyrini görmek açısından önemli olacak. Merkez Bankası'nın da yakından takip ettiği piyasa katılımcılarının beklentilerine göre Temmuz itibariyle yıl sonu enflasyon beklentisi %42.95 seviyesinde bulunuyor. 12 ve 24 ay ileriye dönük enflasyon beklentileri ise sırasıyla %30.0 ve %19.3 seviyesinde. Ayrıca ankette katılımcılarının politika faizinin seyri ile ilgili beklentileri de önem arz ediyor. Piyasa katılımcıları önümüzdeki 3 ayda Merkez Bankası’ndan herhangi bir politika faizi değişikliği beklemezken önümüzdeki 12 ay sonundaki bir hafta vadeli repo ihale faiz oranı beklentisi Temmuz itibariyle %34.6 seviyesinde bulunuyor. Yaklaşık 15 puana karşılık gelen bu indirim beklentisinin zamanı ile ilgili ankette bir bilgi bulunmuyor ancak hatırlanacağı üzere Merkez Bankası yetkilileri Enflasyon Raporu sunumunda faiz indirimi için iki koşullarının bulunduğunu, bunların ilkinin tüm kesimlerin beklentilerinin enflasyon hedeflerine uyumlu bir şekilde gerilemesi ve enflasyonda kalıcı ve belirgin bir düşüşün gözlenmesi olarak sıralamıştı. Bu doğrultuda piyasa katılımcılarının yıl sonuna kadar faiz indirimi bekleyenlerin oranının azaldığına şahit olmuştuk. Bu yüzden önümüzdeki 12 aya dair politika faiz oranı ile ilgili beklentinin azalıp azalmayacağı önemli bir gösterge olacak.
  • Bu hafta yurt dışı piyasalarda ne bekliyoruz?
  • Haftanın piyasalar açısından en önemli verisi Çarşamba saat 15:30’ta açıklanacak ABD tüketici enflasyonu ile ilgili piyasa beklentisi enflasyonun %3.0’ten %2.9’a gerilemesi, çekirdek enflasyonun ise %3.3’ten %3.2’ye düşmesi yönünde. Enflasyonun detayları arasında hizmet enflasyonu ve de Haziran ayında %5.4’ten %5.2’ye gerileyen ve çekirdek enflasyonun yaklaşık 2/3’ünü oluşturan barınma enflasyonunun gerilemeye devam edip etmediği takip edilecek. Beklentilere paralel bir gerçekleşme FED’in Eylül'den sonra da faiz indirimlerine devam edeceği beklentisini oluşturacağı için piyasalarda olumlu karşılanacaktır.  Böyle bir durumda 2 yıllık tahvil faizinin yeniden %4’ün altına geldiğini 10 yıllık tahvil faizinin ise %4.0'ün altında işlem görmeye devam ettiğini göreceğiz. Öte yandan beklentilerin üzerinde gelecek bir veri Eylül ayında Fed’in faiz indirimi beklentilerinin ötelenmesine neden olmayacaktır. 
  • Haftanın bir diğer önemli verisi Çarşamba 12:00’de açıklanacak Euro Bölgesi Gayri Safi Yurtiçi Hasıla büyümesine dair ikinci tahmin olacak. Euro Bölgesi ikinci çeyrek büyümesinin ilk tahmine paralel olarak %0.6 olarak gerçekleşmesi bekleniyor. Bir önceki çeyrekte ekonomi %0.5 büyümüştü. Aynı gün aynı saatte açıklanacak Haziran ayı Sanayi üretiminin ise Mayıs ayındaki %0.6’lık daralmadan Haziran’da %0.7 büyümeye dönmesi bekleniyor. Yıldan yıla büyüme ile ilgili bir beklenti bulunmazken Mayıs ayında üretim geçen yılın aynı ayına göre %2.9 azalmıştı. 
  • Perşembe 2:50’de Japonya 2Ç24 Gayri Safi Yurtiçi Hasıla büyümesi açıklanacak. 1. çeyrekte %0.5 gerileyen GSYH’nin ikinci çeyrekte %0.5 büyüme göstermesi bekleniyor. Yıllıklandırılmış büyüme ile ilgili beklenti ise ekonominin %2.1 büyümesi yönünde.  Bir önceki çeyrekte yıllıklandırılmış GSYH %2 daralma göstermişti. İkinci çeyrekte sermaye harcamalarının çeyrekten çeyreğe %0.9 büyümesi dış talebin ise %0.1 daralması bekleniyor. Tüketim ile ilgili beklenti ise %0.5 artış yönünde. 
  • Perşembe 5:00'te açıklanacak Çin sanayi üretiminin Temmuz’da %5.3’ten %5.2’ye bir düşüş göstermesi bekleniyor. Öte yandan Temmuz'da perakende satışların ise %2 den %2.6 ya hızlanma göstermesi bekleniyor. Beklentilere paralel bir gerçekleşme Çin ekonomisi ile ilgili olumsuz beklentilerin bir parça hafiflemesine neden olacaktır. 
  • Aynı gün 7:30 da açıklanacak Japonya sanayi üretiminin ise Haziran’da %3.6 daralma göstermesi bekleniyor. Mayıs'ta üretim %3.6 büyüme göstermişti. Bu şekilde bir gerçekleşme Japonya Merkez Bankası'nın faiz artışı konusunda hızlı davranmasını engelleyecektir. 
  • Yine Perşembe günü 9:00’da açıklanacak İngiltere 2. çeyrek GSYH’sinin çeyreksel bazda %0.7 den %0.6’ya yavaşlama göstermesi bekleniyor. Aynı gün açıklanacak İngiltere sanayi üretiminin de Haziran’da %0.2’den %0.1’e yavaşlama göstermesi beklenirken yıldan yıla üretim artışı ile ilgili bir beklenti bulunmuyor. Mayıs’ta üretim geçen senenin aynı ayına göre %0.4 artış göstermişti. Perşembe 15.30’da açıklanacak ABD perakende satışların aylık bazda Temmuz'da %0’0dan %0.3’e hafif bir hızlanma göstermesi bekleniyor. Otomobil hariç perakende satışların ise %0.4’ten %0.1'e yavaşlama göstermesi bekleniyor. 

İlgili Etiketler