Yurt İçerisinde Enflasyon Verileri Açıklanıyor

  • Haftanın verisi Temmuz ayı TÜFE enflasyonu olacak. Piyasa beklentisinin %3.5 olduğu Temmuz enflasyonu ile ilgili beklentimiz %4.5 seviyesinde. Beklentimize paralel bir gerçekleşme yıllık enflasyonu %71.6’dan %63.8’e getirecek. Enerji zamları ve gıda fiyatları kaynaklı olarak piyasa beklentisinin üzerinde gelecek bir enflasyon oranı TCMB’nin likidite sıkılaştırması hamlelerinin artmasına ya da Perşembe gerçekleştirilecek Enflasyon Raporu’nda yılsonu enflasyon beklentisinin yukarı revize dilmesine neden olacaktır. Beklentilere paralel bir gerçekleşme olsa dahi yönetilen/yönlendirilen fiyatlar ve gıda fiyatları kaynaklı olarak TCMB’nin beklediği patikayı yukarı çekmesi söz konusu olabilir. Bu doğrultuda %38.0’lik yılsonu enflasyon beklentisinin %40.0’a yükseltildiğine şahit olabiliriz. Değiştirmemesi ise daha sıkı para politikası uygulamalarının yolda olduğuna işaret edecektir. Bununla alakalı Başkan’ın ve PPK üyelerinin soru cevap kısmındaki açıklamaları piyasalar açısından oldukça önemli olacak. 
  • Haftanın diğer önemli verileri Temmuz nakit bazlı bütçe dengesi ve Haziran sanayi üretimi. Hazine ve Maliye Bakanlığı piyasa beklentisi bulunmayan nakit bazlı bütçe dengesini Çarşamba saat 17'de açıklayacak. Geçen sene Temmuz’da 19.2 milyar TL fazla veren nakit bazlı bütçe dengesi 53.2 milyar TL faiz dışı fazla vermişti. Cuma 10:00’da açıklanacak Haziran sanayi üretimi ile ilgili henüz bir beklenti bulunmamakla birlikte ihracat ve ticari kredi kullanımındaki yavaşlama sanayi üretiminde yavaşlamanın da öncü göstergesi niteliğinde. Haziran verisi ikinci çeyrek büyüme resmini görmek açısından da önemli olurken Nisan ve Mayıs takvim etkisinden arındırılmış üretim artışı ortalaması %-0.4, arındırılmamış üretimi artışı ortalaması %0.3 olmuştu. GSYH’nin %5.7 büyüdüğü 1Ç24’te sanayi üretimi büyümesi %5.4 olmuştu.
  • Bu hafta küresel piyasalarda hareketlilik yaratacak önemli bir veri bulunmazken Pazartesi açıklanacak hizmet PMI, Çin dış ticaret ve Almanya TÜFE enflasyonu küresel görünüm açısından önemli olacak. Almanya hizmet PMI’ın 53.1’den 52.0’ye, Euro Bölgesi hizmet PMI’ın ise 52.8’den 51.9’a gerilemesi bekleniyor. İngiltere hizmet PMI ile ilgili beklenti ise endeksin 52.1’den 52.4’e yükselmesi yönünde. Bundan önceki iki ayda da artış gösteren ABD imalat PMI’ın Temmuz’da da 55.3’ten 56.0’ya yükselmesi bekleniyor. ISM Hizmet PMI’ın ise Haziran ayında 53.8’den 48.8’e hızlı gerileyerek Nisan 2020’den bu yana en sert daralmasını göstermesinin ardından Temmuz’da 51.0’e toparlanma göstermesi bekleniyor. 
  • Bu hafta Euro Bölgesi’nde ekonomik aktiviteyi görmek için açıklanacak diğer verilerden Salı 12:00’de açıklanacak aylık perakende satışların Haziran’da %0.1’de yatay seyretmesi bekleniyor. Yıllık perakende satış büyümesinin ise %0.3’ten %0.2’ye yavaşlama göstermesi bekleniyor. Çarşamba 09:00’da açıklanacak Almanya sanayi üretiminin Haziran’da önceki aya göre %1.0 artış göstermesi bekleniyor. Mayıs’ta üretim önceki aya göre %2.5 daralmıştı. 
  • Küresel büyüme görünümü açısından oldukça önemli bir veri seti olan Çin dış ticaret dengesi Perşembe 6:00’da açıklanacak. Temmuz’da Çin ihracat büyümesinin yıllık bazda %8.6’dan %10.4’e hızlanma göstermesi, önceki ay büyük bir sürpriz yaparak %2.3 daralan ithalatın Temmuz’da %3.3 büyümesi bekleniyor. Beklenenin altında bir ithalat büyümesi Çin ekonomik aktivitesi ile ilgili endişeleri artıracaktır.
     

İlgili Etiketler