Dış Ticaret Dengesinde Hızlı Düzelme

Mayıs’ta ihracat öncü verilere paralel şekilde %11,3 artışla 24.1 milyar dolar seviyesine yükselirken ithalat %10,4 düşüşle 30.6 milyar dolar oldu. İhracatın ithalatı karşılama oranı %78.7 oldu. Geçen sene Mayıs’ta bu oran %63.4 olarak gerçekleşmişti. Böylece dış ticaret dengesi geçen senenin aynı dönemindeki 12.5 milyar dolar açık neredeyse yarıya düşerek 6.5 milyar dolar olarak gerçekleşti. Mayıs’ta enerji ürünleri ve altın hariç ihracat %9,2 artarak 22 milyar dolar olurken ithalat %8,0 düşerek 24.0 milyar dolar oldu. Böylece enerji ve altın hariç ihracatın ithalatı karşılama oranı %91,7 oldu.
Geçtiğimiz aylarda iç talep koşullarının güçlü seyrinin tüketim malı ithalatını yüksek tuttuğuna şahit olmuştuk. Mayıs’ta tüketim malı ithalatı geçen senenin aynı ayına göre %19.6 gibi yüksek oranda bir büyüme gösterse de Nisan ayındaki %34.0’lük büyümeye göre gözle görülür bir hız kaybetti. Tüketim malları arasında dayanıklı tüketim malları %98.8 gibi çok yüksek bir artış kaydederken binek otomobil ithalatı %4.7 geriledi. 
Coğrafi dağılım bazında bakıldığında Avrupa’daki zayıflığın hafifliyor olması ihracat rakamlarına sınırlı da olsa yansımaya başladı. Avrupa’ya ihracat geçen senenin aynı ayına göre %10.4 artarak 13.7 milyar dolar oldu. Böylece 12 aylık toplam ihracat 144.1 milyar dolardan 145.4 milyar dolara yükseldi. 12 aylık toplam dış ticaret açığı Nisan’dan Mayıs’a 93.1 milyar dolardan 87.1 milyar dolara gerilerken enerji ve altın hariç dış ticaret açığı 25.9 milyar dolardan 22 milyar dolara geriledi. Önümüzdeki dönemde Avrupa’da faiz indirimlerinin başlamış olması bölgeye olan ihracatın artmaya devam etmesini beraberinde getirecektir. Bu yüzden dış ticaret dengesindeki iyileşmenin sıkı para politikasının ithalatı baskılamasının da etkisiyle önümüzdeki aylarda da devam etmesini ve turizm gelirlerinin de katkısıyla 12 aylık toplam cari açığın 30 milyar doların altına gerilemesini bekliyoruz. 
 


İlgili Etiketler