Faiz İndirimi Konuşmak İçin Çok Erken

  • Bugün yeni TCMB Başkanı Fatih Karahan başkanlığında yapılan ve başkan yardımcıları Hatice Karahan ve Cevdet Akçay’ın da katıldığı Enflasyon Raporu sunumunda bu yıl ve gelecek yıl sonu enflasyon beklentileri önceki raporla aynı düzeyde %36.0 (%30-%42 arası) ve %14.0 (%7-%21 arası) olarak açıklandı.  2026 yıl sonu için ise enflasyonun tek haneye düşerek %8.0 olacağı tahmin edildi. Tahminlerde değişiklik yapılmaması varsayımlardan sapmaların birbirini dengelemesine bağlandı. Başkan Karahan’ın açıklamalarına göre çıktı açığı enflasyonu 0.1 puan, birim işgücü maliyeti 1.5 puan, gıda ve TL ithal fiyatları 1.4 puan artırdı ancak enflasyonun ana eğilimde iyileşme 3.2 puan düşürdü. TCMB yılsonu gıda enflasyonu tahminini %31.0’den %34.6’ya yükseltirken ortalama petrol fiyatı varsayımını varil başına 88.7 dolardan 83.6 dolara düşürdü. 2025 yılsonu için gıda ve petrol fiyatları beklentisi sırasıyla %15.0 ve 81.2 dolar olarak açıklandı.
  • Toplantının sonuna doğru Başkan Yardımcısı Cevdet Akçay’ın hedefin neden değiştirilmediğine dair açıklamaları da enflasyonla mücadelede beklenti yönetimi açısından önemliydi.  Cevdet Akçay şu anda TCMB olarak %45’lik politika faizini daha anlamlı çalışır hale getirmeye çalıştıklarını belirtti. Akçay’ın açıklamalarına göre para politikası ile mevduat faizi linki kopmuş durumda, parasal aktarım linkleri kopmuş durumda ve TCMB bu linkleri yeniden kurmaya çalışıyor. %36’ın iddialı olarak değerlendirilmesi ile ilgili olarak kurulan modellere göre hedefin iddialı görünmediğini ve iddialı ve erişilebilir bir hedefin iddiasız ancak ulaşılamaz bir hedeften çok daha iyi olduğunu belirtti. Piyasa beklentilerinin oluşması açısından da bakılması gereken yerin aylık enflasyonun seyri olması gerektiğine dikkat çeken Akçay yıllık enflasyonun aşağı gelmesi ancak aylık enflasyonun ana eğiliminin durması TCMB için alarm demektir dedi. Nitekim TCMB Başkanı da Ocak sonrasında mevsimsellikten arındırılmış aylık enflasyonun %3.0 civarında gerçekleşmesini beklediklerini belirtti. Açıklamalardan anladığımız burada bir sapma olması TCMB’nin faiz artışlarını yeniden gündeme gelmesine neden olacaktır.
  • Başkan Karahan’ın soru cevap kısmında yaptığı açıklamalara göre parasal sıkılaştırma mal enflasyonu üzerinde daha etkili ancak hizmet enflasyonu yapışkan. Bunun birinci nedeni kira enflasyonu. Kira enflasyonu hem doğrudan hem dolaylı olarak hizmet enflasyonunu yukarı itiyor. Yılın ikinci yarısında şu an hafif şekilde görülen konut fiyatlarında gevşemenin kiralarda düşüşe ve hizmet enflasyonunda aşağı yönlü seyre neden olması bekleniyor. Enflasyon görünümünde yukarı yönlü bir numaralı risk olarak beklenenin üzerinde gelen asgari ücret artışı görülüyor. Tahmin edilen ancak ne kadar olacağınının bilinmediği etki asgari ücret artışının talebi ne kadar sürükleyeceği. Başkan’a göre bunu değerlendirmek için Şubat ve Mart verilerinin görülmesi gerekiyor. Ayrıca beklentiler de tabi yine önemli risk unsuru olarak görülüyor. Elektrik ve doğalgazda beklenen fiyat artışları ile ilgili olaraksa Başkan düzenleme ile ilgili OVP’yi baz alarak tahmin yaptıklarını ve fiyatlarda olası bir güncellemeyi tahminlerine dahil ettiklerini belirtti.
  • Enflasyonla mücadelede fazla likidite ile ilgili olarak TCMB’nin görevinin fiyat istikrarının yanı sıra bir yandan TL’ye geçişi sağlamak, bir yandan KKM’yi azalmak, bir yandan da rezerv biriktirmek olduğunu söyleyen Başkan Karahan ZK faiz ödemesinin piyasayı istediklerini gibi etkilediğini ayrıca depo talebinde de düşüş gördüklerini belirtti. politika etkili oluyor. Ek bir faiz artırımı şu an için öngörülmediğini ancak görünümün bozulması durumunda bunun gerekebileceğini ekledi. Faiz indiriminin zamanlaması ile ilgili soruya da Başkan Karahan beklentilerde ve hizmet enflasyonunda aşağı bir eğilim görmeden indirim konuşmak yanlış olur diyerek yanıt verdi. Faiz indirimini konuşmak için oldukça erken olduğunu belirten Karahan aylık enflasyonun ana eğiliminde hem 2024 hedefinin hem 2025 hedefinin tutacağını görmek gerektiğini belirtti. Başkan, enflasyon patikası ile ilgili olarak tepe noktanın Mayıs’ta %73 seviyesinde görülmesinin beklendiğini, sıkı para politikasının önceki rapor döneminden daha uzun süre sürdürülecek olmasının da enflasyonda düşüşe katkıda bulunacağını belirtti.
  • Rezervlerle ilgili olarak Ocak ayında vadesi gelen KKM’lerin bir parça yüksek olması, ki bu yolla oluşan talebi TCMB karşılıyor, ve DTH talebinin hafif artması rezervlerin azalmasına neden olduğunu belirten Başkan Karahan, ZK’larda bir düşüş öngörmediklerini, son düzenlemelerin etkilerinin görüleceğini, sonra yeni politika adımlarının geleceğini belirtti. Ayrıca Başkan Yardımcısı Hatice Karahan da rezervlerin azaldığını ancak rezervler/m2, ve ithalatı karşılama oranı gibi göstergelerin optimal düzeylerin üzerine çıktığını belirtti.
  • Ayrıca teknik bir not olarak Yatırımcı İlişkilerinden Sorumlu Başkan Yardımcısı Hatice Karahan önümüzdeki dönem yurtiçi ve yurtdışı yatırımcı toplantıları ile ilgili takvimlendirme çalışmasının devam ettiğini, tamamlandığında paylaşılacağını belirtti. Merkez Bankası’nın piyasayla iletişimi açısından önemli bir detay olduğunu düşünüyoruz.
  • Toplantı sonunda genel izlenimimiz sıkı para politikasının devam edeceği, tüketici kredileri ve kredi kartlarında alınacak önlemlerle seçim sonrasında önemli bir sıkılaştırma adımının daha atılacağı, yılın ikinci yarısında faiz indiriminin söz konusu olmayabileceği yönünde. Önümüzdeki aylardaki gelişmeler belirleyici olacak ancak sadeleştirme adımları tamamlanıp politika faizi etkinliği sağlanana kadar TCMB’nin politika faizini ve yılsonu enflasyon hedefinde bir değişiklik beklemiyoruz.

 
 

 


İlgili Etiketler