Hazine’nin Zor Çeyreği

  • Hazine'nin geçen hafta yayınladığı 3 aylık borçlanma programına göre Hazine oldukça yüklü bir 3 aylık itfa dönemine giriyor. Açıkladığı programa göre Temmuz ayında 141.7 milyar TL itfası bulunan Hazine’nin Ağustos ve Eylül aylarında da sırayla 141 milyar TL ve 72.1 milyar TL iç borç geri ödemesi bulunuyor. Dış borç geri ödemeleri ile birlikte Hazine’nin finansman ihtiyacı Temmuz, Ağustos ve Eylül aylarında sırayla 164.5 milyar TL, 157.3 milyar TL ve 92.4 milyar TL düzeyinde. Hazine bu finansman ihtiyacının sırayla 94, 96 ve 80 milyar TL'sini Temmuz ayında 8, Ağustos ve Eylül aylarında düzenleyeceği 7'şer ihale ile karşılayacak.
  • Bu ay en büyüğü 59.4 milyar TL ile 14 Temmuz'da ve 72.6 ile milyar TL ile 26 Temmuz'da  gerçekleşecek itfalar için Hazine’nin ihale takvimi 17 Temmuz'da 4 yıl vadeli TLREF’e endeksli devlet tahvili ihalesi ile başlayacak 18 Temmuz'da 15 aylık iskontolu devlet tahvili ve 7 yıllık değişken faizli devlet tahvili ihracı ile devam edecek. Hazine ayın geri kalanında 24 Temmuz’da 5 yıl vadeli sabit kuponlu devlet tahvili, 25 Temmuz tarihinde ise sırasıyla 5Y TÜFE’ye endeksli, 10Y sabit kuponlu, 2Y ABD doları cinsi devlet tahvili ve 2Y ABD doları cinsi kira sertifikası ihraç edecek. Temmuz ayında Ihaleler yoluyla 34 milyar TL borçlanmayı hedefleyen hazine 60 milyar TL'lik de doğrudan satış hedefliyor. Hazine'nin  açıkladığı programa uygun şekilde borçlanması durumunda Temmuz’da piyasa iç borç çevirme rasyosu %90.1, toplam iç borç çevirme rasyonu ise %87,9 olarak gerçekleşecek Ağustos ayında da %100'ün altında borç verme rasyosu hedefleyen Hazine Eylül'de iç borç çevirme rasyosunun %151, toplam iç borç çevirme rasyosunun ise %111.1 olmasını planlıyor. Hazine’nin borç çevirme oranını düşük tutması tahvil faizlerine ek yük binmesini önleyecektir ancak faiz artışları sonrasında tahvil faizlerinde artış Eylül ayında yüksek borç çevirme oranı ile birlikte Hazine’nin sonraki dönemlerdeki borç yükünü artırabilir.
  • Hazine finansman ihtiyacının borçlanma dışında kalan kısmını Temmuz, Ağustos ve Eylül aylarında sırasıyla 70.5 milyar TL, 61,3 milyar TL ve 12.4 milyar TL'lik borçlanma dışı kaynaklarla karşılayacağını açıkladı. Borçlanma dışı kaynakların büyük bir kısmını Hazine’nin uluslararası kuruluşlar ve uluslararası piyasalardan ek finansman kaynaklarından da artabilecek kasa banka değişimi oluşturuyor. Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek'in dün açıkladığı Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın yakın zamanda Birleşik Arap Emirlikleri'ne gideceği haberi uluslararası kuruluşlardan ek finansman sağlanması ile ilgili beklentileri arttırmış durumda. Böyle bir borçlanma dışı kaynak sağlanması durumunda Hazine'nin kasa banka değişiminde artış söz konusu olacaktır. TCMB bilançosuna göre Haziran sonu itibarıyla Hazine’nin Merkez Bankası'nda 183.3 milyar TL'lik TL mevduatı, 358.2 milyar TL'lik döviz mevduat bulunuyor.