Merkezi Yönetim Borç Stoku

  • Borçlanma maliyetlerinde artış, vadelerde düşüş
  • Haziran’da sepet kurun %26.3 artışının ardından 4.7 trilyon TL’den 5.6 trilyon TL’ye yükselen merkezi yönetim borç stoku Temmuz’da 5.8 trilyon TL’ye ulaştı. Kurdaki değer kaybı kaynaklı olarak yaşanan hızlı artışın bir yansıması olarak toplam merkezi yönetim borç stoku içinde döviz bazlı borç stoku önceki aya göre 132.8 milyar TL artışla 3.90 trilyon TL olurken TL bazlı stok 72.0 milyar TL artışla 1.92 trilyon TL oldu. Böylece toplam merkezi yönetim borç stoku içinde döviz stoku Haziran’daki %67.15 seviyesinden %67.07’ye hafif bir düşüş gösterse de geçen yılın Mayıs ayındaki zirvesi olan %67.7’ye yakın seyretti.
  • Enstrüman bazında değişken faizli enstrümanların toplam iç borç stoku içindeki payı Haziran ayındaki %26.6 seviyesinden %27.3’e yükselmiş durumda. TÜFE’ye endeksliler hafif artışla %15.4’ten %15.6’ye yükselse de geçen senenin Temmuz ayındaki %23.4’lük payın oldukça gerisinde. Sabit faizli enstrümanlar halen en yüksek paya sahip olmakla birlikte Temmuz’da toplam iç borç stoku içindeki payı %58.0’den %57.1’e gerilemiş durumda. Önümüzdeki dönemde faizlerde artış beklentisi Hazine’yi daha fazla sabit faizli enstrümanlarla borçlanmaya itebilir ancak enflasyonun yüksek seyri ve daha da artması beklentisi TÜFE’ye endeksli tahvil ihraçlarınının payında düşüş getirecektir.
  • Haziran’da %170 olarak gerçekleşen iç borç çevirme oranı Temmuz’da %110.9’a gerilese de yine %100’ün üzerinde gerçekleşti. Borç çevirme oranında düşüş olumlu olmakla birlikte Hazine’nin yüksek itfa yükü, borçlanma maliyetindeki artış ve ortalama vadede sert düşüş 2022 yılını GSYH’ye oran olarak yaklaşık %27 seviyesinde bitiren merkezi yönetim borç dinamiklerinin bozulmasını beraberinde getirecektir. Temmuz itibarıyla Hazine’nin yeni borçlanmasının ortalama maliyeti Haziran ayındaki %18.0 seviyesinden %19.5’e yükseldi. Hazine uzun vadeli borçlanmaya devam etmekle birlikte iç borçlanmanın ortalama vadesinde hafif de olsa bir düşüş yaşanıyor. Nisan ayında 83 ay ortalama vade ile borçlanan Hazine'nin ortalama vadesi Haziran’da 70 aya, Temmuz’da ise Ekim 2021’den beri en düşük seviye olan 41 aya geriledi.

 


İlgili Etiketler