Türkiye: Haziran imalat PMI 51,5 ile değişmedi…

  • İstanbul Sanayi Odası’nın (İSO) ve S&P Global’in açıkladığı verilere göre; Haziran ayında imalat PMI 51,5 seviyesinde değişmedi. PMI'ın Haziran ayında 51,5 olarak sabit kalması, imalat sektörünün pozitif ivmesini sürdürdüğünü göstermesi açısından dikkat çekicidir. İmalat sanayindeki genel iş koşullarının ve duyarlılığın bu dönemde nispeten olumlu kaldığını gösteriyor. PMI'ın art arda altıncı aydır 50'nin üzerinde kalması da, iktisadi faaliyetteki toparlanma sinyalinin devam ettiğine işaret etmektedir. Geçen yılın Haziran ayında ise PMI 48,1 seviyesinde gerçekleşmişti.
  • PMI verisinin ayrıntılarına bakacak olursak; yeni siparişler Mayıs’taki 52,3’ten 50,2’ye düştü ve Şubat 2023’ten beri en düşük okuma olurken art arda dördüncü ayda genişleme bölgesinde kaldı. Bu, mamul mallara yönelik hem yerel hem de uluslararası talebin sürdüğünü göstermektedir. Daha yüksek toplam siparişler ve ihracat, imalatçılar tarafından üretilen mallara yönelik daha güçlü bir talebi gösterdiğinden, imalat sektöründeki genel iyileşmeye katkıda bulunabilir. İç talepte ilerleyen dönemde bir miktar soğuma olabilir, ancak kur artışı ihracatı artışını da destekleyeceği için dış talep, küresel piyasalardaki olumsuzluklara rağmen pozitif etkide bulunabilir.
  • Türk Lirası'ndaki (TL) değer kaybı nedeniyle maliyet artışları hızlanmaktadır. Önümüzdeki dönem kur geçişkenliğinin yüksek olması nedeniyle hem ÜFE, hem de TÜFE yüksek kalacaktır. Bu ortamda büyümenin devamı enflasyonist baskılar açısından olumlu olmayacaktır. Para biriminin değer kaybetmesi, özellikle ithal hammaddelere veya ara mallara güveniyorlarsa, üreticiler için daha yüksek girdi maliyetlerine yol açabilir. Maliyetlerdeki bu artış, kar marjlarını azaltabileceği ve potansiyel olarak tüketiciler için daha yüksek fiyatlara yol açabileceği için üreticiler için bir zorluk olabilir.
  • İmalat sektöründeki istihdam art arda ikinci ay artmıştır. Bu, üreticilerin istihdam yaratma ve ekonomik büyüme için olumlu bir işaret olan işgücünü genişlettiğini gösteriyor. Artan istihdam, imalat şirketlerinin toparlanmanın sürdürülebilirliği konusunda kendilerine güvendiklerini ve faaliyetlerine yatırım yaptıklarını gösteriyor. Satın almaların yeniden başlaması, muhtemelen işletmelerin yatırım ve satın alma faaliyetlerinde bir artışa işaret ediyor. Artan satın almalar, artan iş güvenini ve ekonomik aktiviteyi daha da canlandırabilecek şekilde operasyonları genişletmeye veya eski ekipmanı değiştirmeye yatırım yapma isteğini gösteriyor.

 

 


İlgili Etiketler