Online Hesap Aç

Endekslerdeki Düşüş Dikkat Çekici

Haftalık Bülten - Endekslerdeki Düşüş Dikkat Çekici
13.09.2020 18:34:00

Geride bıraktığımız haftaya küresel endekslerde teknoloji hisseleri öncülüğünde görülen düşüşlerin damga vurduğunu görüyoruz. MCSI küresel endeksi cuma günü yaklaşık %0.01’lik bir artış gösterse de haftayı %1.66 aşağıda kapattı. Bölgesel endekslerde ise MCSI Asya Pasifik endeksinde ise bu oran %-0.53 olarak gerçekleşti. Avrupa bölgesi Stoxx600 endeksinde ise çok az da olsa bir gerileme mevcut. Amerikan endekslerinde ise Dow Jones’un haftayı %1.66 ekside kapattığını izliyoruz. SP500 endeksinde ise düşüş %2.51 olarak gerçekleşirken, en yüksek kayıp Nasdaq endeksinde %4.06 olarak gerçekleşti. Daha önceki düşüşler ile birlikte Nasdaq’taki düşüş mart ayından sonra ulaştığı zirve noktasından bu yana %10’u buldu. Bünyesinde 10 büyük teknoloji şirketini barındıran NYSE Fang + endeksindeki düşük haftalık bazda %5.6’yı bulurken, mart ayından bu yana yaşanan en büyük kayıp olarak kayıtlara geçti. Böylelikle Amerikan endeksleri son 2 haftadır ard arda düşmüş oldu. Açıkçası teknoloji hisseleri öncülüğünde görülen bu düşüş bazı çevrelerce sağlıklı bir düzeltme olarak gözükse de bu hisselerin fiyat kazanç oranlarının makro ekonomik gerçeklikle çok bağdaşmadığını söylemek gerekiyor. Söz konusu oranların 2000’li yıllarda oluşan varlık balonuna benzer bir gelişim gösterdiğini izliyoruz. Söz konusu nedenlerden dolayı da bu köşeden endekslerde görülen yükselişe temkinli yaklaştığımızı daha önce de ifade etmiştik. Eylül ayı için Amerikan endeksleri için hep ilginç bir ay olmuştur, zira Eylül ayı diğer aylara göre yükseliş bakımından en hassas aylardan biri olarak göze çarpıyor. Amerikan endeksleri bugüne kadar eylül aylarında daha çok düşme eğilimi gösterirken SP500 endeksinin tarihsel eylül ayı ortalama getirisi %-1 düzeyinde seyrediyor.    Geçtiğimiz haftalarda görülen düzeltme hareketinden sonra dahi endeksler hala oldukça yüksek seviyelerde işlem görmeye devam ediyor. Devasa boyutlarda uygulanan parasal ve mali teşvikler ile birlikte ekonomilere enjekte edilen bol likidite endekslerin tarihi zirveler yapmalarına neden olurken bu yükselişlerin temelinde pandemi salgınında görülen ekonomik tahribat sonrası aşamalı olarak kaldırılan kısıtlayıcı tedbirler ile birlikte hızlı bir küresel ekonomik toparlanma beklentisinin yattığını görüyoruz. Ancak artık yaz döneminden çıkıp güz dönemine girdiğimiz bu günlerde pandemi vakalarında görülecek seyir ayrı bir merak konusu olarak gözüküyor.

 

Amerika’da Toparlanma Belirtileri Aşağı Yönlü Risklere Rağmen Devam Ediyor

 

Bu hafta açıklanan makro ekonomik verilere baktığımızda enflasyon verilerinin ön plana çıktığını görüyoruz. Çin’den açıklanan yıllık bazda ağustos ayı ihracat ve ithalat rakamlarına baktığımızda küresel ekonomik talepte görülen artışla birlikte ihracatın ağustos ayında bir önceki yılın aynı ayına göre beklentilerin üzerinde %9.5 olarak gerçekleşmesi küresel bazda olumlu karşılanırken, ithalatın %2.1 azalması iç taleple ilgili sıkıntıların devam ettiğini gösteriyor. Bununla birlikte aylık bazda ağustos ayı tüketici fiyatları beklentiler dahilinde %0.4 olarak gerçekleşti. 

 

Amerika tarafına baktığımızda ise istihdam piyasasında daha önce uygulanan ve 31 temmuz'da sona eren mali teşvikler ile birlikte görülen toparlanmanın artık durmaya başladığının net sinyallerini alıyoruz. Bu hafta açıklanan haftalık işsizlik başvuruları beklentilerin az da olsa üzerinde gelerek 884K olarak gerçekleşirken işsizlik başvuruları yüksek seviyelerde gezinmeye devam ediyor. FED’in parasal teşviklerinin yanında istihdam piyasasının kamu harcamaları yoluyla da desteklenmesi şart gözüküyor. Ancak Amerika’da demokratlarla cumhuriyetçilerin yeni bir mali teşvik konusunda henüz anlaşamadıkları ve ciddi görüş ayrılıklarının olduğunu izliyoruz. Bu durum ekonomik canlanma beklentileri üzerinde olumsuz bir hava oluşturmaya devam ediyor. Amerika’da bu hafta ağustos ayı tüketici fiyatları açıklandı. Buna göre tüketici fiyatları aylık bazda ağustos ayında beklentilerin üzerinde %0.4 olarak gerçekleşti. Yıllık bazda ise Tüketici fiyat endeksinde %1.3’lük bir artış gözlemliyoruz. FED’in makro ekonomik politika uygulamaları için baz aldığı çekirdek tüketim harcamaları verisi ise ay sonuna doğru açıklanacak. Tüketici fiyatlarında görülen bu artışın daha çok ikinci el araç fiyatlarında görülen artıştan kaynaklandığını görüyoruz. Zira pandemi sürecinde hane halkları toplu taşıma yerine daha çok özel araçlarını kullanma eğilimine girmiş durumdalar. Bununla birlikte arz kaynaklı fiyat artışlarının da fiyatlar üzerinde etkili olduğunu söylememiz gerekiyor.

 

Avrupa’da Deflasyonist Eğilimler Devam Ediyor

 

Avrupa tarafında ise gözler AMB faiz kararı ve basın açıklamasındaydı. AMB faiz oranlarını değiştirmezken, para politikasının da mevcut koşullarla uyumlu olduğunu açıkladı. Açıkçası piyasalar tarafında son gelen enflasyon verilerinin beklentilerin altında kalması nedeniyle oluşan deflasyonist baskılar sonrası gözler para politikasında herhangi bir değişikliğe gidilip gidilmeyeceği yönünde meraklı bir bekleyiş hakimdi. Nitekim son gelen Almanya Ağustos ayı tüketici fiyat endeksinin beklentilerle uyumlu olarak %-0.1 olarak geldiğini izledik. İngiltere tarafında ise haftanın en önemli gündem maddesi ise Brexit süreciydi. İngiltere Başbakanının hafta içerisinde ocak ayında imzalanan Brexit antlaşmasının bazı maddelerini değiştirmeye yönelik hamleleri AB tarafında sert karşılık bulurken, Brexit sürecinin anlaşma olmadan nihayetlenmesi ile ilgili endişeler zirveye çıkmış durumda. Bu durum Brexit sonrası İngiltere ekonomisi ile ilgili kırılganlıkları oldukça artıracak bir gelişme olarak gözüküyor. Zira hali hazırda pandemi salgınının yarattığı tahribatla boğuşan İngiltere ekonomisinde yapılan mali harcamalarla birlikte kamu borcu 2 trilyon Pound’a ulaşmış durumda. Ticaret anlaşmasının yokluğunda karşılık anlaşma olmadan Brexit sürecinin sonlanması ekonomi üzerinde baskı kuruyor. Pandemi krizinde oldukça sarsılan ekonomide ise bazı toparlanma işaretleri görüyoruz.Cuma günü  temmuz ayında aylık bazda İngiltere ekonomisinin %6.6 büyüdüğü açıklandı. Yıllık bazda ise ekonomi bir önceki yıla göre %11.7 daralma gösterdi. Haziran ayına göre ekonomik toparlanma bir miktar ivme kaybetmiş gözükse de 3. çeyrek için yüksek bir büyüme gelebilir. Oluşan tahribatın büyüklüğünü göstermesi açısından son gelen büyüme rakamlarının 2020 nisan ayındaki rekor daralma sonrası %18.6 arttığını ancak bir önceki yılın aynı ayına göre %11.7 aşağıda kaldığını söylemek yeterli olacaktır.

 

Dolar’daki Dalgalanma Devam Ediyor

 

Dolar bu hafta majör para birimleri karşısında %0.58 oranında değer kazanmış durumda. Endekslerde teknoloji hisseleri öncülüğünde görülen düşüşün ardından risk iştahının azalması güvenli para birimlerine olan talebi artırırken, majör para birimlerinin Dolar karşısında son 2 yılın en yüksek seviyesinden geri çekilmesine neden oldu. Euro’nun Dolar karşısında 1.20’li seviyelerin görülmesinde sonra özellikle AMB tarafından gelen açıklamalar ile birlikte görülen kar realizasyonları ile birlikte gerilediğini gözlemledik. Bu durumda elbette endekslerde görülen düşüşün de güvenli liman talebini artırmasının payı büyük.  AMB baş ekonomisti tarafından EURUSD kurunun yükselmesi sonrası yapılan açıklamaların etkisinin de olduğunuz izliyoruz. Ancak AMB başkanı Lagarde’ın yaptığı basın toplantısında kur ile ilgili bir para politikası aracı kullanılmasının düşünülmediğinin açıklanması sonrası Euro’nun Dolar karşısında hızlıca toparlandığını ve haftayı 1.1845 seviyesinden kapattığını görüyoruz. FED’in istihdama öncelik vererek ortalama enflasyon hedeflemesine geçmesi daha öncesinde Doların majör para birimleri karşısında son 2 yılın en düşük seviyesine kadar gerilemesine yol açmıştı. Dolardaki zayıflığın bu anlamda küresel risk iştahı ile ilgili bir sorun olmaması durumunda devam etmesini beklemek ise mümkün gözüküyor.

 

Pound ise Dolar karşısında diğer majör para birimlerinin verdiği yukarı yönlü tepkiye karşı sınırlı tepki verdiğini görüyoruz. Bu durumda Brexit sürecinin anlaşma olmadan sonlanma ihtimalinin Pound’u zayıflatmasından kaynaklandığını söyleyebiliriz. Zira geçtiğimiz haftalarda Amerikan ekonomisine dair duyulan endişeler ve FED para politikası değişikliği nedeniyle Pound’un Dolar karşısında son 8 ayın en yüksek seviyesine çıkmasından sonra Brexit sürecinde yaşanan olumsuz gelişmeler Pound’un Dolar karşısında yaklaşık son 5 haftanın en düşük seviyesine gerilemesine yol açmış durumda. Brexit sürecinde her iki taraf arasında anlaşmanın ekim ayına kadar gerçekleşmemesi durumunda Pound’daki değer kaybının mevcut koşullara sürmesi beklenebilir.

 

Bu hafta Gündem Yoğun

 

Bu hafta ekonomik anlamda oldukça önemli bir veri takvimi bizleri bekliyor olacak. Salı günü İngiltere işsizlik haklarından başvurular verisini takip ediyor olacağız. Aynı gün Almanya ZEW ekonomik hissiyat verisi açıklanıyor olacak. Çarşamba günü ise gözümüz Amerika perakende satışları verisinde olacak. Bununla birlikte akşam saatlerinde haftanın en kritik veri ve açıklaması olacak. Saat 2100’da Amerika faiz oranı açıklaması ise son derece önemli. Faiz oranlarının değişmemesi beklenirken tüm gözler FED basın toplantısına çevrilecek. Perşembe günü ise İngiltere faiz kararı açıklanıyor. BOE basın toplantısı da elbette dikkatle takip ediliyor olacak. Aynı gün Amerika inşaat izinleri ve istihdam piyasasındaki son durumu vermesi açısından son derece önemli olan haftalık işsizlik haklarından yararlanma başvuruları verilerini takip edeceğiz. Philadelphia FED İmalat endeksi ise günü bir diğer önemli verisi olarak karşımıza çıkıyor.

 

EURUSD - Parite Kritik Destek Seviyesi Üzerinde 

 

Euro’nun Dolar karşısında 1.20’li seviyelerin görülmesinde sonra özellikle AMB tarafından gelen açıklamalar ile birlikte görülen kar realizasyonları ile birlikte gerilediğini gözlemledik. Bu durumda elbette endekslerde görülen düşüşün de güvenli liman talebini artırmasının payı büyük.  AMB baş ekonomisti tarafından EURUSD kurunun yükselmesi sonrası yapılan açıklamaların etkisinin de olduğunuz izliyoruz. Ancak AMB başkanı Lagarde’ın yaptığı basın toplantısında kur ile ilgili bir para politikası aracı kullanılmasının düşünülmediğinin açıklanması sonrası Euro’nun Dolar karşısında hızlıca toparlandığını ve haftayı 1.1845 seviyesinden kapattığını görüyoruz. FED’in istihdama öncelik vererek ortalama enflasyon hedeflemesine geçmesi daha öncesinde Doların majör para birimleri karşısında son 2 yılın en düşük seviyesine kadar gerilemesine yol açmıştı. Dolardaki zayıflığın bu anlamda küresel risk iştahı ile ilgili bir sorun olmaması durumunda devam etmesini beklemek ise mümkün gözüküyor.Bu hafta açıklanacak olan FED faiz oranı kararı ve basın açıklaması Dolar pariteleri üzerinde dalgalanma yaratabilir. Bu anlamda kritik tarım dışı istihdam verisi öncesi EURUSD paritesinin kritik 1.1819 destek seviyesi üzerinde tutunmaya çalıştığını görüyoruz. Bu seviye üzerinde günlük bazda kalıcılık sağlanmaya devam edilmesi durumunda paritede takip edeceğimiz ilk seviyeler sırasıyla 1.2046 ve 1.2214 seviyeleri olacaktır. Buna karşın 1.1819 referans seviyesinin kırılması durumunda dikkatimizi 1.1744 ve 1.1658  desteklerine çeviriyor olacağız. 

 

Destek: 1.1819 - 1.1744 - 1.1658

Direnç: 1.2046 - 1.2214 - 1.2391

 

GBPUSD - Pound’daki Kırılganlık Devam Ediyor; Gözler FED ve BOE’de

 

Pound ise Dolar karşısında diğer majör para birimlerinin verdiği yukarı yönlü tepkiye karşı sınırlı hatta aşağı yönlü tepki verdiğini görüyoruz. Bu durumda Brexit sürecinin anlaşma olmadan sonlanma ihtimalinin Pound’u zayıflatmasından kaynaklandığını söyleyebiliriz. Zira geçtiğimiz haftalarda Amerikan ekonomisine dair duyulan endişeler ve FED para politikası değişikliği nedeniyle Pound’un Dolar karşısında son 8 ayın en yüksek seviyesine çıkmasından sonra Brexit sürecinde yaşanan olumsuz gelişmeler Pound’un Dolar karşısında yaklaşık son 5 haftanın en düşük seviyesine gerilemesine yol açtı. Brexit sürecinde her iki taraf arasında anlaşmanın ekim ayına kadar gerçekleşmemesi durumunda Pound’daki değer kaybının mevcut koşullara sürmesi beklenebilir.Bu anlamda paritenin kritik 1.2768 desteği üzerinde tutunmaya çalıştığını görüyoruz. Bu seviye üzerinde günlük bazda kalıcılık sağlanmaya devam edilmesi durumunda 1.2838 ve 1.2947 dirençlerini takip ediyor olacağız. Buna karşın 1.2768 referans seviyesinin kırılması durumunda dikkatimizi 1.2671 ve 1.2572 desteklerine çevireceğiz.

 

Destek: 1.2768 - 1.2671 - 1.2572

Direnç: 1.2838 - 1.2947 - 1.3046

 

USDJPY - Dolar, Yen Karşısında Zorlanıyor

 

Amerikan endekslerinde başlayan ve teknoloji hisseleri öncülüğünde başlayan geri çekilme hareketi küresel bazda güvenli para birimlerine olan talebi artırırken, Yenin de bu anlamda değer kazandığını görüyoruz. Dolar karşısında Yenin geride bıraktığımız haftayı bir miktar yukarıda kapattığını izliyoruz. Bu düşüşte Amerikan 10 yıllık tahvil getirilerinin haftayı yaklaşık %7 oranında aşağıda kapatmasının etkisi büyük. Endekslerdeki düşüşün devam etmesi durumunda Yen’in küresel piyasalarda gücünü bir miktar daha korumaya devam etmesi mümkün olabilir. Bu anlamda paritenin kritik 106.15 direnç seviyesi altında haftalık kapanış gerçekleştirdiğini izliyoruz. Bu seviye altında kalıcılığın günlük bazda devam etmesi durumunda sırasıyla 105.84 ve 105.58 desteklerini takip ediyor olacağız. Buna karşın 106.15 referans seviyesinin aşılması durumunda dikkatimizi 106.41 ve 106.72 direnç seviyelerine çevirmemiz söz konusu olabilir.

 

Destek: 105.84 - 105.58 - 105.30

Direnç: 106.15 - 106.41 - 106.72


 

Haftalık Ekonomik Takvim

 

15 Eylül 2020, Salı

*** 5:00   CNY  Sanayi Üretimi (Yıllık) (Ağu)(Beklenti 0,051 / Önceki 0,048 )

*** 9:00   GBP  İşsizlik Hak Başvurusu Sayısındaki Değişim (Ağu)(Beklenti  / Önceki 94,4K )

*** 12:00   EUR  Almanya ZEW Ekonomik Hissiyatı (Eyl)(Beklenti 69,8 / Önceki 71,5 )

16 Eylül 2020, Çarşamba

*** 15:30   USD  Çekirdek Perakende Satışlar (Aylık) (Ağu)(Beklenti 0,009 / Önceki 0,019 )

*** 15:30   USD  Perakende Satışlar (Aylık) (Ağu)(Beklenti 0,01 / Önceki 0,012 )

*** 17:30   USD  Ham Petrol Stokları(Beklenti  / Önceki 2,032M )

*** 21:00   USD  Federal Açık Piyasa Komitesi (FOMC) Açıklaması  (Beklenti  / Önceki  )

*** 21:00   USD  Federal Fon Hedef Oranı(Beklenti 0,0025 / Önceki 0,0025 )

*** 21:30   USD  FOMC Basın Toplantısı  

17 Eylül 2020, Perşembe

*** 14:00   GBP  Faiz Oranı Kararı (Eyl)(Beklenti 0,001 / Önceki 0,001 )

*** 14:00   GBP  Para Politikası Kurulu (MPC) Toplantı Tutanakları  

*** 15:30   USD  İnşaat İzinleri (Ağu)(Beklenti 1,510M / Önceki 1,483M )

*** 15:30   USD  İşsizlik Haklarından Yararlanma Başvuruları(Beklenti  / Önceki 884K )

*** 15:30   USD  Philadelphia Fed İmalat Endeksi (Eyl)(Beklenti 15,5 / Önceki 17,2 )

18 Eylül 2020, Cuma

*** 09:00   GBP  Perakende Satışlar (Aylık) (Ağu)(Beklenti 0,007 / Önceki 0,036 )

Demo Hesap Aç


Size daha iyi hizmet sunabilmek için web sitemizde çerezlerden faydalanıyoruz. Web sitemizi kullanmaya devam ederek çerezleri kullanmamıza izin vermiş oluyorsunuz. Dinamik Yatırım Menkul Değerler. A.Ş. ‘nin Çerez Politikası için tıklayınız.